lördag 31 maj 2008

Ännu mer kan hända!

Matte hade jättemycket hon ville göra i dag. Inget blir väl som planerat och det vet hon ju om, sen många många år! Husse och Matte steg upp tidigt och åt frukost på altan som vanligt. Innan frukosten hade Matte hållit på och klippt och styrt med en massa papper och tyger, hela matrummet var fullt. Symaskinerna var framme och strykbrädan och överallt fanns det saker. Bäst att akta tassarna det kan finnas nålar på golvet. Matte håller alltså på att sy en ny klänning till Pladderhatts student. Ett par shorts också för hennes gamla är för små!? Plötsligt for hon i väg till staden och köpte lite dragkedjor och en massa blommor och ett par tomatplantor, hennes egna torkade bort i växthuset i går, det var för varmt.

När hon var hemma igen tyckte Husse att de skulle ut och cykla. De fyllde sina vattenflaskor låste upp cyklarna och gav sig i väg.
Cykelturen skulle gå till Bolltorp och runt till Gata och hem igen. Bolltorp är en gård med gamla anor. 1614 donerade Gustav II Adolf gården till sin livmedikus, Olof Engelbrechsson Bure, som tack för trogen tjänst. Baron Funck köpte sedan Bolltorp år 1832 och 1840 var han färdig med den nya corps de logi för sig och sin familj, som lades på samma plats där den tidigare byggnaden stod. Källarvåningen sparades och man kan idag se en del av de gamla kalkstensgolven, murarna och kryssvalven. Gården var, liksom många gårdar på den tiden, helt självförsörjande och hade även ett pappersbruk, vilket hör till de äldsta i Sverige med en årlig tillverkning av omkring 3.000 rispapper som ansågs vara av den allra bästa beskaffenhet. Till egendomen hörde också en mjölkvarn med två par stenar, en sågkvarn, ett tegelbruk och ett glasbruk. Det tar en timme ungefär säger Husse som cyklade den vägen i går.
Jag låg här i soffan och snusade så gott när Matte helt plötsligt kommer hem, hämtar bilen och störtar i väg. Husse som vill utforska lite olika vägar hade tagit en egen genväg. Efter att ha gått upp för en backe, skulle han börja cykla igen, men så slant han med foten på pedalen och när han skulle parera med andra foten gick hälsenan av. Han försökte cykla ut till asfaltsvägen så han skulle träffa Matte och det gick bra, men gjorde ont.
Så småningom kom de hem, åt lite lunch och tog det lugnt en stund efter ett tag hamnade de till slut på akuten i den stora staden i norr. Där packade de in Husse i blått plastgips som han ska ha i 4 veckor, sen får han gipsa om i 4 veckor till. Jag tror inte på någon semester i år. Matte kanske kan köra husbilen men Husse kan nog inte komma in och inte komma upp i sängen heller. Vi får nog sitta här i trädgården och mysa.




Inga kommentarer: