fredag 16 maj 2008

Marmorbruket

Ibland försvinner Husse och Matte på konstiga saker. För några kvällar sedan hade de fått en inbjudan att besöka Marmormuseet i Kolmården, med till hörande middag på Ettans Kök & Hantverkscafe i Sandviken.

Marmormuseet invigs i KOLMÅRDEN. Söndagen den 1 juni inviger landshövding Björn Eriksson det nya marmormuseet i Kolmården. Husse och Matte var före , hur kan det komma sig?

Husse är med i en förening som hittar på en massa olika studiebesök här och där.
Väl där i Marmorbruket fick de veta detta : Marmorn återfinns med några meters tjocklek i den vita kalkstenen. Den är mycket rik på serpentin, ett vattenhaltigt magnesiumrikt silikatmineral, ibland består över 50% av stenen av detta. Färgen på marmoren varierar från ljusgrön till grönsvart. Stenen har visat sig vittra om den används utomhus och har därför nästan uteslutande använts för inredningsarbeten. Redan på 1200-talet tillverkade man föremål i kolmårdsmarmor, vilken dopfunten i Östra Eneby kyrka är ett exempel på. På 1600- och 1800-talet var denna marmor en attraktiv produkt som användes i exklusiva kretsar. T.ex. återfinns föremål av denna marmor vid Drottningholms slott, Stockholms slott, Kungliga Operan, Nationalmuseum och Uppsala universitet. På 1970-talet slutade man nästan helt att bryta stenen. På senare år har brytningen återupptagits i närheten.
Marmorbruket är en alldeles underbar plats, fins hus, underbar utsikt och en historisk plats.
Atterbom skrev sina dikter, Carl Johan Love Almqvist skrev om Tintomara och vid Tittut är det en vidunderlig utsikt ut över Bråviken.
Efter att ha frusit i drygt 1,5 timme, kontrasten från dagen innan då det var 25 grader ute och denna kväll var enorm, åkte de till Ettans Kök och Hantverks Cafe. Maten var hur god som helst, men som alltid är ju Matte kritisk när hon går på lokal. Alla som beställt Fläskfile fick först , helt i sin ordning, om det inte varit så att de hunnit äta upp innan alla som beställt Lax fick in sin mat.

Inga kommentarer: