måndag 24 mars 2008

Snö och mera snö annandag påsk


Trodde väl inte mina ögon i morse , det har visst snöat hela natten och hela trädgården var alldeles full av ny fin vit snö. Inte ett spår någonstans. Nu måste man ju ut och göra sina behov men det blir inte längre bort än under närmaste buske, kallt om tassarna och blött. Husse och matte har bara latat sig.
Ett tag försvann dom. Matte kom på att de glömt bort tårtan de beställt till påsklunchen i går. Efter ett snabbt samtal till favorit fiket Kanalbåtiquen bestämdes det att de skulle åka dit och äta upp tårtan.( Lite hade de med hem till mig, inte för att jag gillar gula marsipantårtor med kycklingar på men det var väl bara för att vara snälla). Det finns mycket gott och onyttigt på fiket men kanske inte så onyttigt som matte hittade på en sida för några dagar sedan . Där varnas det för alla läskiga sötningsmedel som finns i allt godis och annat sött man kan stoppa i sig.
http://www.e-health.se/ finns det massor av läsning för dem som är intresserade. Bland annat detta.
Står ditt godis på svarta listan?
Bakom namn som glykos, glukossirap, glykossirap, stärkelse-sirap, majssirap, dextros och druvsocker döljer sig glukos som också är ett namn för blodsocker. Glukos går rakt ut i blodet och höjer ditt blodsocker snabbt. Vanligt socker är dessutom 30 procent sötare än glukos vilket innebär att man måste tillsätta en större mängd glukossirap för att uppnå samma sötma som med socker, vilket ökar hälsofaran ytterligare.
Svarta listan:
Billigt lösgodis
Påsgodis: från till exempel Haribo, Ahlgrens bilar och Malaco
Godis med kola: Dumle från Fazer, Brio från Malaco, Werther´s, Riesen från Storck, Japp från Marabou och Mars från Masterfoods

Choklad med toffee: Plopp och Center från Cloetta, många chokladpraliner
Se upp för glass där vi sannolikt får den största mängden glukos ifrån, här skiljer det sig mycket från olika tillverkare!
Det är nog dags att fundera ut något annat till nästa påsk och fylla "syskonens" påskägg med. Lite hemmagjort julgodis kanske och sen döpa om det till Påskgodis. Matte har ju ett år på sig stt klura ut något riktigt bra.
Mitt ena "syskon" ska snart åka till Thailand det låter varmt och skönt, gillar ju inte solen men värmen är ju bra för gamla tanter. Hoppas de får en riktigt trevlig semester och skriver mycket på sin blogg och massor av bilder vill vi ha att titta på....

2 kommentarer:

Anonym sa...

jag fick inget påskägg :(
/bulan

OLGA/PEPSI sa...

Men lilla Bulan du var ju inte med och letade. Det kanske kan bli någon fin i8nflyttningspresent i stället.
M